Kuunnelma

Vaskivuorentie 20 – Kuunnelma

photoannehamalainen_720

Kuunnelma 6.3.2017 Yle Radio 1 | Onko köyhällä oikeutta unelmiin?

Onko köyhällä oikeutta unelmiin? Entä kahvilakäyntiin tai elokuvalippuun lapselle? Miten taistella jatkuvan puutteen keskellä omanarvontunnon puolesta, sukupolvelta toiselle periytyvää toivottomuutta vastaan?

Kirjailija Mathias Rosenlundin omiin kokemuksiin perustuva, vahva romaani Vaskivuorentie 20 herätti ilmestyessään vuonna 2013 kiihkeää keskustelua köyhyydestä Suomessa. Romaaniin pohjautuva kuunnelma tuo lähelle erään nuoren perheen kamppailun mahdottomia olosuhteita vastaan. Tarina sijoittuu Vantaan Myyrmäkeen. Sen sisältö on nykyhetken yhteiskunnallisessa tilanteessa entistäkin ajankohtaisempi.

KUUNTELE TÄSTÄ  TAUSTAHAASTATTELU
Haastateltavina ohjaaja Maija Ruuskanen ja dramaturgi Valto Kuuluvainen
Toimittaja: Emilia Cronvall

Facebook: Vaskivuorentie 20 – Kuunnelma

Instagram kuvasarja #vaskivuorentie20kuunnelma

Erityisen koukuttavaa Ruuskasen mielestä on se, että kertomuksen paikka on oikeasti olemassa, vaikka se voisi olla moni muukin paikka. Vaskivuorentie 20 on sekä tarkka lokaatio että helposti yleistettävä miksi tahansa kerrostalolähiöksi Jyväskylässä, Savonlinnassa tai Tukholmassa. Ohjaaja halusi luoda kirjoittamiselle oman äänellisen vastineen, joka tässä kuunnelmassa on sähkökitarointi. Jollekin voimia antava puuha on soittaminen tai musiikin kuuntelu, jollekin kirjoittaminen tai lukeminen ja jollekin neulominen, metsätyöt tai mitä ikinä…

Kuuluvainen kertoo kuunnelman käsikirjoitusprosessista:

Haastattelin prosessin aikana kirjan henkilöiden esikuvia, kirjailija Rosenlundia itseään sekä tämän ex-vaimoa. Halusin tietää, millaisesta tilanteesta kirja oli syntynyt ja miten siinä esiintyvät henkilöt näkivät kirjan tapahtumat vuosien jälkeen. […] Lopputuloksena syntyneen kuunnelmatekstin sijoitan itse jonnekin dramatisoinnin ja dokumenttiteatterin välimaastoon.

Rosenlundin kirjan maailmaan tutustuminen ja Mathiaksen ja C:n elämäntarinoihin uppoutuminen oli opettavaista ja antoisaa. Olen kiitollinen näiden ihmisten luottamuksesta ja avoimuudesta, ja vaikuttunut siitä itsenäisyydestä ja rohkeudesta jolla he taistelevat tärkeinä pitämiensä asioiden puolesta. Kohtuullinen toimeentulo on välttämätöntä jokaiselle suomalaiselle, myös niille jotka elävät taiteelle ja taiteesta.

LUE KOKO ARTIKKELI TÄSTÄ 


Dramatisointi – Valto Kuuluvainen

Ohjaus – Maija Ruuskanen

Äänisuunnittelu – Tiina Luoma

Päärooleissa – Toni Kamula (Mathias) ja Rosanna Kemppi (C)

Muissa rooleissa – Veikko Järvi, Silva Niemi, Tuomas Uusitalo, Tiia Honkanen, Naimo Mahmud, Juhani Rajalin, Pia Runnakko, Erja Manto, Arttu Kurttila, Sherwan Haji, Tiina-Rakel Liekki ja Jessica Edén

Tuottaja – Erja Manto

Maija Ruuskanen