Teatteri

My Imaginary Friend Is With Me

myimaginaryfriendisoMy Imaginary Friend is With Me - Jyrki Karttunen

Lavalla tanssii neljä hellyttävää hahmoa, joista yksi riisuu pukunsa ja alta paljastuu Karttunen…

Gaalamaisesti erilaisista osista koostuva teos tarkastelee ihmisluonnetta ja pohtii taiteen tekemisen mielekkyyttä. Yhtä aikaa syvällinen ja yleisöystävällinen esitys yhdistää luontevasti fantasiaa ja arkirealismia. Karttunen toimii kertojana ja päähenkilönä. Hänen lisäkseen näyttämöllä tanssivat satuhahmojen kaltaiset kuvitteelliset ystävät.

Donald Hutera, Dance Europe Magazine vol. 12, 2007:

Is there anyone who makes dances like Jyrki Karttunen? Not that I can think of. It’s no just the atmosphere of poignant whimsy that envelops his onstage world, nor his personal charm as a performer. The sweetness, the sadness, the surprise of his work stems from the serious humour of an inimitable style.

Kaisa Kurikka, Turun Sanomat 31.10.2007:

Karttunen näyttää sekä tanssin että puheen kautta niitä ristiriitoja, joita hän on tanssitaiteilijana kohdannut. Tapa, jolla teoksen kokonaisuus rakentuu, on vastustamaton. … Tai hän laulaa aivan ihanasti Maija Ruuskasen säveltämän laulun rakkauden oudosta voimasta. Voimakkaimmin kolahtaa ehkä kuitenkin Karttusen esittämä “statement”, jossa hän tuo suoraan esiin näkemyksiään. Karttunen puhuu, miten tuntuu joskus vaikealta pitää tanssimista mielekkäänä, kun esimerkiksi ilmastonmuutos jyllää ja terrorismi pelottaa kaikkialla. Hän sanoo suoraan mielipiteensä myös Yhdysvaltain presidentistä George W. Bushista. Mielipiteessä yhdistyvät niin imperialismi kuin sikaeläimet. Koko teos on Karttuselta erittäin rohkea ja tärkeä kannanotto.

Eeva Kauppinen, Kaleva 18.9.2008:

My Imaginary Friend Is With Me leikittelee korkean ja matala, pehmon ja pornon, aidon ja väärennetyn, hörhön ja tärkeän akselilla. […] Karttunen ei ole pehmo. Hän on yllättävä ja hämmentävä. Karttunen kääntää odottamatta asian toiseksi kuin taikuri. […] Efekti on vastaava kuin Chaplinin elokuvassa Parrasvalot, jossa Chaplinin itsensä esittämän Calvero-klovnin valkoinen maski sulaa vähitellen pois ja alta paljastuu vanhentuneen taiteilijan aito, ryppyinen iho.

Koreografia ja tanssi: Jyrki Karttunen
Vierailijat: Joona Halonen, Anne Hiekkaranta, Sari Lakso, Mikko Paloniemi tai Tuovi Rantanen
Hahmojen suunnittelu: Marko Mäkinen, Karoliina Koiso-Kanttila, Jyrki Karttunen
Hahmojen valmistus: Pipsa Keski-Hakuni ja Satakunnan käsi-ja taideteollisuusoppilaitoksen opiskelijat Karoliina Nikitin, Anne Mikkilä, Anna Pelto ja Salla Pokkinen
Laulujen sävellys ja sovitus: Maija Ruuskanen
Äänisuunnittelu: Jukka Huitila, Jyrki Karttunen, Maija Ruuskanen
Valot ja lavastus: Jukka Huitila
Puvustus: Karoliina Koiso-Kanttila
Kuvat ja grafiikka: Marko Mäkinen
Tuotanto: Karttunen Kollektiv, Stoa Itä-Helsingin kultuurikeskus, Liikkeellä marraskuussa -festivaali

Kesto: noin 50 min.

My Imaginary Friend Is With Me oli vuoden 2007 Liikkeellä marraskuussa -festivaalin tilausteos.

Teos sisältää kohtauksia, jotka eivät sovi lapsille.

Maija Ruuskanen