Please assign a menu to the primary menu location under menu

Uncategorized

Mustu loukko

kapsakki_mustuloukko_fbevent

Mustu loukko  – musiikkinäytelmä karjalankielisten historiasta

Markus Leikolan käsikirjoittama ja ohjaama musiikkinäytelmä näyttää itsenäisen Suomen räikeimmän valkoisen läikän: kuinka karjalan kieltä ei vuosisatojen ajan ole tunnustettu omaksi kielekseen sen enempää Suomessa kuin Venäjällä. Elias Lönnrot käänsi lennosta Kalevalan runoja karjalasta suomeksi – takaisin karjalaksi eepos käännettiin vasta 180 vuotta myöhemmin. Sortoa ovat harjoittaneet sittemmin niin heimosoturit kuin Stalinin kätyrit. Virallinen Suomi on myös vaiennut siitä, että karjalankielisten, ortodoksisten evakkojen valtaenemmistö joutui luopumaan sotien jälkeen kielestään ja ortodoksisesta uskostaan. Aivan viime päiviin asti uhanalainen kieli on kuin hävinnyt mustaan aukkoon. Musta aukko on karjalan kielellä mustu loukko.

Maija Ruuskasen säveltämän, Tuomo Mannisen visualisoiman ja Jenni Nykäsen puvustaman monen tyylilajin musiikkinäytelmän esittää näyttelijä-tanssija Eeva-Maria Kauniskangas. Tanssin, laulun ja musiikin lisäksi historia herää eloon videon, nukketeatterin ja muiden monipuolisten teatterikeinojen voimin – eikä esityksestä puutu myöskään naurua, surua eikä romantiikkaa.

Markus Leikolan aiempia teoksia Musiikkiteatteri Kapsäkissä ovat olleet musiikkidraamat Suuri ja mahtava, Nykyisempi aika sekä Murhenäytelmä 1918. Maija Ruuskanen on kokenut teatterisäveltäjä, jonka repertuaari ulottuu lastennäytelmistä oopperoihin. Mustu loukko on Pohjois-Pohjanmaalla monipuolisesti esiintyneen Eeva-Maria Kauniskankaan debyytti pääkaupungin teatterilavoilla.

Lavalla: Eeva-Maria Kauniskangas
Käsikirjoitus ja ohjaus: Markus Leikola
Sävellys ja musiikki: Maija Ruuskanen
Visualisointi: Tuomo Manninen
Puvustus: Jenni Nykänen
Äänitiimi: Maija Ruuskanen, Kaisla Kalo, Max Marshall, Eevertti Mäkelä, Urho Törhönen

Kuva: Joona Aalto

ENSI-ILTA
Ke 30.8.2023 klo 19

La 2.9.2023 klo 16
Ti 5.9.2023 klo 19

OSTA LIPUT TÄSTÄ
Lippujen hinnat: 33,50 € / 29 €
Kesto: n. 1h 45min (sis. väliajan)

Maija Ruuskanen