SävellyksetTeatteri

Kalevala dell´Arte

Vauhdikas naamionäytelmä Kalevalan tarinoista commedia dell’arten poljentoon.

Naamioteatteri Metamorfoosi kertoo Kalevalan pyhät tarut hengästyttävän italialaisesti lähes puolentoista tunnin matkalla läpi loitsujen, sammon taonnan ja tuonelankin. Esitystavan kepeys, nopeus ja naamiotekniikoilla luodut hahmot antavat kansalliseepoksesta löytyville eläimellisille arkkityypeille hulvattomat kehykset. Tanssija-akrobaatti Sakari Saikkonen säteilee lavalla Lemminkäisenä ja joutuu karismaattisen Johanna MacDonaldin, Sammonahneen  Louhen kanssa vastatusten. Soile Mäkelän tarinankertojahahmo on Louhen oikea käsi, tampereen murteella tunaroiva Orja. Tanja Eloranta tekee vaikuttavan roolityön Lemminkäisen viisaana ja huolehtivana äitinä.

Italiassa 1500-luvulla syntynyt improvisaatioteatterin muoto, commedia dell’arte, tuo uuden näkökulman suomalaisen kansalliseepoksen pyhään ja usein kovin syvissä vesissä liikkuvaan tummanpuhuvaan maagisuuteen. Tarinaa kuljetetaan lavalla vauhdikkaasti musiikilla siivitettynä.

Kalevala dell’Arte -esitys on monikansallisen ja -kulttuurisen työryhmän yhteispuristus. Esityskielinä ovat suomi ja englanti. Commedia dell’arte perinteen mukaisesti esityksen voi kuitenkin ymmärtää täysin ilman sanojakin.

Tässä esityksessä Teatteri Metamorfoosi on saanut tehdä yhteistyötä myös kahden italialaisen mestarin kanssa. Esityksen dramaturgisena tutorina toimi Carlo Boso ja esityksen nahkanaamiot on suunnittellut ja valmistanut yhdessä työryhmän kanssa Stefano Perocco di Meduna.

Martti Mäkelä/ Skenet:

Koko perheen helmi. On aina erityisen miellyttävää nähdä hyvää teatteria, joka on oivaltavaa, hauskaakin, jossa on käsityöläisyyden tuntu ja ennen kaikkea, jossa uskalletaan käydä kunnianhimoisesti ison ja haastavan teeman kimppuun.

Kirsikka Moring/ Helsingin Sanomat:

Osittain englanniksi näytelty ja samaan hengenvetoon suomeksi tulkattu Kalevala dell’Arte -esitys on hilpeä tyylien ja kielten sekoitus.

Elisabeth Nordgren/ Hufvudstadsbladet:

…blir Kalevala dell’Arte en magisk upplevelse.

Sirkka-Liisa Mettomäki/ Suomalaisen Kirjallisuuden Seura:

Olen vuodesta 1985 seurannut aktiivisesti kaikkea Kalevalan ympärillä tapahtuvaa ja esityksenne oli ehdottomasti yksi parhaita Kalevala-kokemuksiani.

Kalevala dell’Arte kiertue-esitys

Kokoillan Kalevala dell’Arte -esityksen suosion innoittamana esityksestä on tehty myös helposti liikuteltava, säkenöivä ja dynaaminen kiertueversio, jonka kesto on 40 minuuttia. Esityksessä puhutaan suomea ja englantia ja se sopii yli 7-vuotiaille. Esitys kiertää kouluja ja kulttuuritaloja 2010-2011.

Kalevala dell’Arten vauhdikas kokoonpano

Tanja Eloranta – Lemminkäisen äiti, Kanerva, kertoja
Miska Kajanus – Ilmarinen
Johanna MacDonald – Louhi, Väinämöinen
Sakari Saikkonen – Lemminkäinen

Esitystä voi tilata Teatteri Metamorfoosin tuottaja Jenny Nordlundilta:
puh. 045 122 1281 tai teatteri@metamorfoosi.com

Esiintyjät:

Tanja Eloranta – Lemminkäisen äiti
Davide Giovanzana – Väinämöinen
Miska Kajanus – Seppä Ilmarinen
Johanna MacDonald – Pohjolan emäntä Louhi
Soile Mäkelä – Louhen orja
Maija Ruuskanen – Louhen tytär Kanerva
Sakari Saikkonen – Lemminkäinen

Ohjaus ja dramaturgia: Davide Giovanzana ja Soile Mäkelä
Musiikki: Maija Ruuskanen ja työryhmä
Naamiot: Stefano Perocco (Italia) ja työryhmä sekä
Toni Lehtola, Laura Mäkelä ja Elina Putkinen.
Puvustus: Henni Siltaniemi
Valosuunnittelu: Mirva Jantunen
Shamanismiluennot: Jani-Petteri Olkkonen ja Virppi Venell
Dramaturginen tutor: Carlo Boso (Italia)
Tuottaja: Jenny Nordlund

Ensi-ilta: Kokoteatterissa kesäkuussa 2007

Maija Ruuskanen