Herääminen

heraaminen_cd_400

Herääminen – tarina ihmisestä, joka väsyi jaksamaan on studiolivelevy, joka nauhoitettiin 21.5.2017 Kauniaisissa, Nya Paviljongenin salissa. Kesto: 62 min 39 sek

Herääminen (2017) on kuoro-ooppera baritonille, saksofonikvartetille ja lyömäsoittajalle.

7.7.2017 julkaistu Herääminen-oopperalevyä saa levykaupoista, myös suoraan tilaamalla
22 euroa + postimaksu 2,60 euroa s-postilla: maijaruu@gmail.com

Herääminen-ooppera kertoo ajattomasti Paavo Ruotsalaisen kokemasta henkisestä romahduksesta, mutta myös siitä, mitä on löytää toivo ja uusi suunta elämään. Oopperan on säveltänyt Maija Ruuskanen ja libreton on kirjoittanut Jaakko Heinimäki. Paavo Ruotsalaisen roolin laulaa Jussi Lehtipuu ja oopperan kuoro koostuu Philomelan ja Herännäisnuorten kuoron laulajista. Oopperan orkesterina kuullaan Akateeminen Saksofonikvartetti ja lyömäsoittimissa Tuomas Timonen.

Herääminen-ooppera oli osa valtioneuvoston Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmistoa sekä Kirkkohallituksen koordinoimaa Reformaation merkkivuosi 2017 -hankkeen virallista ohjelmaa. Ooppera sai kantaesityksensä Musiikkiteatteri Kapsäkissä maaliskuussa 2017.

SÄVELLYS Maija Ruuskanen
LIBRETTO Jaakko Heinimäki

Levyllä

PAAVO Jussi Lehtipuu

KUOROT Philomela ja Herännäisnuorten kuoro

KUOROJEN JOHTO Marjukka Riihimäki (Philomela), Hanna-Maria Hapuli (HNK)

ORKESTERI

Akateeminen Saksofonikvartetti
Olli-Pekka Tuomisalo  (ssax, cl, bcl)
Maaret Koskenkari (asax)
Saara Koskipää (tsax)
Timo Rantanen (bsax)

Tuomas Timonen (perc)
Outi Tumpula (flute)

TUOTANTO Maija Ruuskanen
ÄÄNITYS Matti Heinonen / Pro Audile
MIKSAUS Miikka Huttunen / Sonic Pump Studios
MASTEROINTI  Jaakko Viitalähde / Virtalähde Mastering

KANSIEN SUUNNITTELU Veikko Salenius
KANNEN VALOKUVA Tuomas Uusheimo
LEVYN VALOKUVA Pinja Nikki

 

Herääminen on Pohjois-Savossa vuonna 1777 syntyneen saarnamiehen Paavo Ruotsalaisen ydinajatuksia luotaava yksinäytöksinen kuoro-ooppera solistille, saksofonikvartetille ja lyömäsoittajalle. Mitä annettavaa tällä yli kaksi sataa vuotta sitten syntyneellä ”Jumalan hullulla” voi olla nykypäivän ihmiselle? Ooppera kertoo ajattomasti Paavo Ruotsalaisen kokemasta henkisestä romahduksesta, mutta myös siitä mitä on löytää toivo ja uusi suunta elämään. Ooppera on ajankohtainen myös tänä päivänä, kun ihmisten henkinen jaksaminen on alati koetuksella.

Tällä suorittajien, venyjien ja loppuunpalajien aikakaudella sanoma on kuitenkin yleispätevä: oopperan teemoja ovat itsensä hyväksyminen sekä armollisuus itseä ja muita kohtaan. Tätä armollisuutta kuvaamaan Ruuskanen on rakentanut yksinkertaisen mutta tehokkaan musiikillisen konseptin: saksofonikvartetin ja kuoron persoonallinen yhdistelmä luo ilmaisuvoimaisen ja juurevan musiikillisen tilan.

Auli Särkiö, Rondo-lehti (4.4.2017)

Herääminen-ooppera kantaesitettiin 30.3.2017 Musiikkiteatteri Kapsäkillä. Se on osa valtioneuvoston Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmistoa sekä osana Kirkkohallituksen koordinoimaa Reformaation merkkivuosi 2017 -hankkeen virallista ohjelmaa.

Maija Ruuskanens textkänsliga musik rörde sig behändigt på en skala från modalt folkligt färgade, stundom psalmbesläktade förtoningar till lätt jazziga och musikalartade partier och smekte örat på ett uppfordrande, aldrig inställsamt sätt.

Idén att instrumentera för saxofonkvartett och ett fantasifullt nyttjat slagverksbatteri var onekligen smått genial. De uttrycksfulla saxofonerna bredde alltefter behov ut klangfagra ljudmattor och melodiska fonder eller gaddade sig samman i rytmiskt pådrivande passager och syntesen med människorösten tedde sig föga överraskande fullkomligt naturlig.

Mats Liljeroos, HBL (1.4.2017)

Työryhmä

SÄVELLYS Maija Ruuskanen
LIBRETTO Jaakko Heinimäki
OHJAUS Juulia Tapola

SOLISTI Jussi Lehtipuu (baritoni)
KUOROT Philomela & Herännäisnuorten kuoro
AKATEEMINEN SAKSOFONIKVARTETTI
Olli-Pekka Tuomisalo (ssax, cl, bcl), Maaret Koskenkari (asax), Saara Koskipää (tsax), Timo Rantanen (bsax)
LYÖMÄSOITTIMET Tuomas Timonen
HUILU Outi Tumpula

LAVASTUS JA VISUAALINEN SUUNNITTELU Ville Virtanen
PUVUSTUS Ville Virtanen ja Jenni Nykänen

TUOTANTO Musiikkiteatteri Kapsäkki / mirka.rattya@kapsakki.fi

Musiikin sävelkieli on melodista eli siinä on helposti mieleenjääviä musiikillisia aiheita – kohtauksia, joissa on oma teemansa. Kuoro laulaa välillä Paavon ajatuksia ja välillä kommentoi ikäänkuin Paavon vastanäyttelijänä. Saksofonikvartetti on kiehtova kokoonpano, jonka sointi on lähellä ihmisäänen sointia ja siksi muodostaa kuoron ja solistin kanssa äänellisesti kiinnostavan kokonaisuuden. Saksofoneilla voi soittaa hyvin pitkälinjaisia, jopa jousikvartettimaisia sävelkulkuja sekä perkussiivista, iskevää ja tarkkaa rytmiikkaa. Musiikillisesti ooppera leikittelee jazz- ja kansanmusiikkisävyillä johtuen sekä kokoonpanovalinnasta että Ruuskasen musiikillisesta taustasta näyttämömusiikin säveltäjänä ja muusikkona.

Facebook Herääminen-ooppera

Herääminen-ooppera Musiikkiteatteri Kapsäkin sivuilla TÄSTÄLEHDISTÖ/TIEDOSTOT: